jump to navigation

1. Lumina

O definiţie a fotografiei este că reprezintă un mod de a înregistra razele de lumină.

1. Lumina solară

Soarele oferă, în mod cert, suficientă lumină, însă nu întotdeauna această lumină are calitatea necesară pentru o fotografie. La amiază într-o zi senină de vară, lumina soarelui este foarte puternică (lumină dură), ce dă umbre foarte întunecate şi bine delimitate; de asemenea lumina vine direct de deasupra. Astfel, protretele făcute în acest moment vor avea umbre deranjante sub ochii şi nasul subiectului. O soluţie este ca subiectul să fie aşezat la umbră, unde nu va fi luminat direct de lumina solară, ci de lumina difuză ambientală. Aceasta are avantajul de a nu produce umbre aşa de întunecate şi de clar delimitate.

Dacă însă doriţi să fotografiaţi pe cineva aflat la umbră, lângă un obiect iluminat de soare, apare o problemă: diferenţa dintre obiectele iluminate direct şi cele aflate în umbră. Filmul şi hârtia fotografică nu pot reda aceeaşi lărgime a contrastului pe care o percepe ochiul uman. Astfel, dacă expunerea este făcută astfel încât obiectul iluminat să apară corect, portretul aflat în umbră va apărea întunecat, chiar negru. La fel, dacă expunerea este făcută pentru maxim de claritate a protretului din umbră, obiectul iluminat va fi supraexpus, apărând alb. Cea mai bună soluţie în acest caz este ca lumina să vină din altă direcţie şi/sau cu altă intensitate: de exemplu la apus sau la răsărit lumina să cadă în cantitate suficientă pe ambele subiecte ale fotografiei, sau, într-o zi înnorată, lumina soarelui să fie suficient de difuză pentru a atenua umbrele.

O altă soluţie este folosirea parasolarelor sau a reflectoarelor. În primul caz, un asistent ţine o ramă de dimensiuni mari, cu pânză albă, între soare şi subiectul fotografiei. În cel de-al doilea caz, asistentul ţine un reflector alb, argintiu sau auriu sub subiect, „împingând” lumina în sus spre faţa acestuia, ştergând astfel umbrele.

În final, o ultimă soluţie este folosirea luminii artificiale. Dacă foloseşti blitzul, lumina produsă de acesta va veni în completarea celei solare, umplând umbrele. Cum flash-ul electronic are aceeaşi culoare cu a luminii solare la prânz, diferenţele percepute sunt minime. Dacă însă îl veţi folosi dimineaţa sau seara, când lumina naturală are o tentă roşiatică, obiectele luminate de blitz vor avea un aspect „rece”. O posibilă soluţie este folosirea de filtre colorate puse peste flash.

Peisajele în lumină solară

Este dificil de fotografiat un peisaj când soarele este direct deasupra capului, pentru că ochiul uman se foloseşte de umbre ca să recunoască formele şi contururile, iar la amiază umbrele sunt minime. Nu este însă imposibil de realizat o fotografie bună la amiază, în funcţie de peisajul în cauză.

Zilele înnorate

O zi cu nori este perfectă pentru fotografie. Dacă vreţi să surprindeţi detalii arhitectonice, într-o zi înnorată o puteţi face fără să existe umbre care să ascundă detalii. De asemenea, într-o zi înnorată vă puteţi duce in pădure pentru a fotografia copacii. Singurul dezavantaj al unei asemenea zile este că un cer alb nu este cel mai bun subiect al unei fotografii, aşa încât sunt de evitat imaginile care surprind o porţiune prea mare de cer.

Seara

Faptul că soarele a apus nu este un motiv să închideţi aparatul de fotografiat. De fapt, unele dintre cele mai reuşite fotografii sunt făcute pe înserat. Un aspect care trebuie reţinut este că timpul de expunere trebuie crescut substanţial, ajungându-se până la 30 de secunde sau chiar mai mult.

Ceaţă

Sunt necesari timpi mai lungi de expunere, şi, în consecinţă, un trepied este necesar. Imaginea de mai jos a fost realizată cu un timp de expunere mic (1/100 s) deoarece soarele care răsărea a oferit suficientă lumină iar ceaţa nu era foarte densă.

rasarit in ceata

2. Lumina artificială

**Lumina de pe stradă

Luminile stradale emit radiaţii luminoase în variate benzi spectrale înguste, care produc atât pe film cât şi pe senzorul aparatelor digitale culori care nu sunt nici previzibile, nici controlabile. În general se obţine o tentă galben-verzuie, dar nu este o regulă generală (mai multe fotografii făcute în acelaşi punct, cu aceleaşi setări ale aparatului, la interval minim de timp – câteva secunde – pot avea culori din cele mai variate, cum se vede şi din cele 2 imagini de mai jos)

Lumina calda

Lumina rece

**Lumina fluorescentă

Lămpile fluorescente („neoane”) sunt create pentru a produce o lumină difuză, care să nu deranjeze. Pot fi folosite cu succes pentru fotografia alb-negru. În funcţie de cantitatea de lumină (nr de surse raportat la suprafaţa iluminată) se pot folosi timpi de expunere destul de reduşi.

În cazul fotografiilor color, se setează camera foto pe modul „fluorescent” sau se compensează nivelul de alb (white balance).

**Becuri cu incandescenţă

Lumina produsă de acestea este mult mai caldă decât lumina naturală, dând o nuanţă gălbuie imaginilor. Unele camere digitale pot fi setate pe modul foto „incandescent”


Copyright

O parte din imaginile şi din informaţiile prezentate aici, sunt preluate din cursul de fotografie al lui Philip Greenspun de pe siteul photo.net. Pentru mai multe detalii şi date actualizate vizitaţi http://www.photo.net/learn/making-photographs/

Reclame

Comentarii»

1. malpraxis - 12 Februarie 2008

Interesant, bravo!

2. Anghelina Liviu - 20 Februarie 2008

F bine explicat….sunt un incepator..dar cu cunostinte solide a unor programe de grafica…precum mult cunoscutul photoshop si corel..dar numai acum m-am apucat de fotografiat…mai ales ca lucrez si la un studio foto…dar pe parte de prelucrare…la calculator…si pe laborator digital, si am nevoie de aceste cunostiinte…sa le inteleg si practic singur :), acum am achizitionat si un Canon S5 IS :P:P, nu ma laud…:D

3. dan - 10 Octombrie 2008

super!bravo pt.initiativa.Sunt pasionat de fotografie si o practic intensiv de aproape 3 ani-dar k si amator.imi sunt de mare ajutor explicatiile tale….si sunt sigur k o sa imi foloseasca


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: