jump to navigation

2. Obiectivul

    Odată ce v-aţi hotărât asupra subiectului şi a luminii, va trebui să vă decideţi asupra proeminenţei relative pe care o vor ocupa obiectele în scenă. Mişcând camera înainte şi înapoi, veţi putea ajusta această dimensiune. Când aţi găsit o poziţie satisfăcătoare, veţi alege un obiectiv a cărui apertură să cuprindă toate elementele pe care doriţi să le includeţi în cadru.

    Obiecte, proemineţă relativă… Gândiţi-vă la un portret. Aţi putea presupune că este vorba de un singur obiect, şi anume capul persoanei în cauză. De fapt este vorba de mai multe obiecte: nasul, ochii, urechile etc. Cât despre proeminenţa relativă, faceţi următorul experiment: întindeţi mâna spre monitor, cu degetul arătător în sus. Acesta apare să aibă o dimensiune de cam cât jumătate de monitor (depinde de dimensiunile monitorului şi cât de departe sunteţi de el). Dar dacă apropiaţi degetul la 10 cm în faţa ochilor, acesta va părea a fi mai mare decât monitorul. Deci proeminenţa relativă este dimensiunea pe care pare să o aibă unul din obiectele din cadru raportat la celelalte obiecte din jurul său.

    De exemplu, să presupunem că vreţi să fotografiaţi o persoană al cărei nas are 15 cm lungime (Pinochio). Dacă folosiţi un obiectiv cu distanţa focală de 24mm şi unghi larg, îi puteţi face o fotografie de la aproximativ 25 cm distanţă. În acest caz, nasul va fi la jumătatea distanţei dintre obiectiv şi ochii persoanei, apărând ca fiind proeminent. Pe de altă parte, dacă îl fotografiaţi de la 100 de metri distanţă, nasul va fi tot cu 15 cm mai aproape de obiectiv decât ochii, dar aceşti 15 cm însemnând acum numai 0,15% din distanţă, nu va mai părea la fel de proeminent ca în primul caz. Din păcate, folosind acelaşi obiectiv ca în primul caz, faţa persoanei respective va avea numai câţiva pixeli înălţime. Deci pentru a obţine un portret bun va fi nevoie de un teleobiectiv de calitate. De fapt, de foarte bună calitate, ceea ce se traduce prin foarte scump.

– va urma –

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: