jump to navigation

Elveţia 2009 6 iunie 2010

Posted by Doru in Călător, Elvetia, Europa, Zbor.
trackback


În vara lui 2009 am decis să facem o plimbare iniţial prin Austria care după mai multe brainstorminguri s-a extins şi în Elveţia. Ideea a fost simplă: zburăm cu Austrian de la Bucureşti prin Viena la Zurich, de acolo închiriem maşină 3-4 zile şi ne plimbăm prin Elveţia, apoi zburăm înapoi la Viena, închiriem altă maşină şi ne mai învârtim 3-4 zile şi prin Austria şi apoi înapoi la Bucureşti, scopul fiind o călătorie „preview” în care să vedem cât mai multe locuri cu putinţă. Am decis să zburăm la Zurich prin Viena datorită preţului mai mic decât pentru zborul direct (la data când am luat noi biletele, TAROM-ul nu zbura la Zurich iar preţul cu Swiss era cam de 2 ori mai mare decât cu Austrian; acum pretul zborului direct cu TAROM este aproximativ egal cu al zborului cu escala).

Zborul Bucureşti – Viena a fost scurt şi plăcut (Airbus A320), escala la Viena suficient de scurta încât să nu ne plictisim şi suficient de lungă încât să nu alergăm disperaţi de la o poartă la alta.

Munţii Făgăraş

Munţii Făgăraş

Budapesta văzută de la 12000 m

Budapesta de la 12000 m

Zborul de la Viena la Zurich a fost la fel de scurt dar ceva mai puţin plăcut – dacă zburaţi cu un Fokker 70 (sau 100) şi aveţi posibilitatea să vă alegeţi locurile, luaţi-le cât mai în faţă; motoarele sunt în spate şi sunt destul de zgomotoase.

Cu Fokker F70 deasupra norilor


Ziua 1: Zurich – Vaduz – St. Moritz: 245 km

Am închiriat de la aeroport un WV Golf Variant cu vreo 1500 de km la bord (pe care aproape i-am dublat în următoarele 4 zile); prima oprire a fost chiar în Zurich, un oraş foarte pitoresc pe malul lacului cu acelaşi nume. Nu am stat foarte mult, pentru că aveam de făcut aproape 250 de kilometri şi era destul de târziu, dar am văzut suficient cât să îl punem pe lista locurilor unde vom reveni pentru a petrece câteva zile să descoperim şi să savurăm oraşul pe îndelete.

Opera din Zurich

Lacul Zurich
Lacul ZurichLacul ZurichLacul ZurichZurich

Wasserkirche şi MünsterbrückeBiserică din Zurich

De aici am pornit către Saint Moritz, cu o oprire la Vaduz, capitala Liechtensteinului. Despre drumurile din Elveţia, numai de bine. La modul cel mai serios vorbind. Chiar şi pe porţiunile unde se repara autostrada (felii de câte vreo 10 km cu asfalt ireproşabil pe care le decopertau şi reasfaltau preventiv).

Autostradă în reparaţii

GPS-ul rămăsese cu setările din România (unde datorită lipsei de autostrăzi drumul cel mai scurt e de obicei şi cel mai rapid) astfel încât de la Zurich la Vaduz din vreo 110 km nu am mers decat vreo 15 km pe autostrada. Dar ce am pierdut ca timp am câştigat ca peisaj. Am mers pe nişte drumuri „judeţene” care treceau prin nişte localităţi şi zone foarte pitoreşti, şi ne-am bucurat de un superb apus de soare în munţi.

Suburbiile Zurich-uluiÎn drum spre Vaduz
Tunel
Munţii nu sunt niciodată foarte departe
Orăşel de provincie
Soarele apune printre munţi
Soarele apune printre munţi

Vaduz este capitala Liechtensteinului, a patra cea mai mică ţară din Europa, după Vatican, Monaco şi San Marino, cu o suprafaţă de 160 km2 (pentru comparaţie, Bucureştiul are vreo 230 km2) şi o populaţie de aproximativ 35.000 de locuitori. Ajungând seara, ne-am plimbat numai prin centrul oraşului, fără să urcăm la castel, dar am văzut clădirea Guvernului şi Catedrala Sf. Florian.

Clădirea Guvernului, Vaduz, LiechtensteinPrimăria şi statui, Vaduz, Liechtenstein
Detaliu – Clădirea Guvernului, Vaduz, Liechtenstein

Drumul de la Vaduz la St. Moritz a fost foarte interesant, mai ales că finalul a constat dintr-o traversare a munţilor prin pasul Julier, la o altitudine de 2284 de metri, cu nişte serpentine de toată frumuseţea, pe întuneric – la un moment dat vedeam că se termină şoseaua cu o glisieră în faţa farurilor şi trebuia să virăm strâns într-o parte sau alta ca să rămânem pe asfalt. Norocul nostru a fost că maşina avea un motor bun care, deşi pierduse din putere datorită rarefierii aerului, avea suficient zvâc încât să ne ducă mai departe fără să se plângă.

Am ajuns la St. Moritz cu puţin înainte de miezul nopţii (recepţionera ne aştepta numai pe noi, ca să poată să plece şi ea acasă), ne-am luat în primire camera şi ne-am prăbuşit în pat.

urmează:

Ziua 2: St. Moritz – Lucerna – Geneva: 500 km


Reclame

Comentarii»

1. geta Gruia - 7 iunie 2010

Soarele nu apune printre munti , ci dupa munti , cel putin asa se vede din Elvetia…..

Doru - 7 iunie 2010

Soarele poate sa apuna si printre munti, in dreptul unei vai:
Imaginea nu imi apartine, dar sper ca ilustreaza suficient de bine ideea.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: