jump to navigation

Curs

Nu cred că acesta va fi va fi un curs propriu-zis, pentru că şi eu sunt destul de la început, nu am o „vastă” experienţă din care să împart şi altora… Va fi mai curând un set de guidelines, tips&tricks şi alte chestii de genul ăsta, care mie mi-au fost şi-mi sunt folositoare.

12.03 edit: de azi o să încep să pun la poze şi câteva detalii despre cum au fost făcute.
f = distanţa focală
t = timpul de expunere
A = apertura
ISO x = echivalent de sensibilitate a filmului

De ce m-am apucat să dau lecţii altora? Cu ce drept şi ce calificare am? Păi tocmai de-asta, pentru că n-am nici o calificare şi nici un fel de studii de specialitate în fotografie. Sunt amator, fac poze de plăcere, am început chestia asta în joacă de pe la vreo 6-7 ani, adică de vreo 2 decenii, şi consider că joaca nu s-a terminat nici azi 🙂

Există două categorii de fotografi, cei care “pândesc” răbdători momentul pozei perfecte (în natură), eventual chiar îl crează ei (în studio), care “premeditează” ceea ce vor crea, şi sunt cei care se mulţumesc să surprindă instantaneele pe care hazardul, zeiţa Fortuna şi norocul li le scot în cale. Evident, cele două nu se exclud reciproc, ci, mai mult se întâlnesc frecvent la acelaşi fotograf. Diferă doar proporţia în care se găsesc.

Eu fac parte din categoria celor “spontani”, care mai degrabă surprind nişte instantanee norocoase, decât să premeditez totul. Diferenţa e că în cazul ăsta, se aplica regula de 10%:

Eu am ajuns undeva la cota 5.000, deci mai am încă pe-atâta până voi reuşi o poză excepţională… dacă am noroc!

Aici intervin cursurile foto, care te învaţă cum să profiţi de noroc. Degeaba ai în faţă instantaneul secolului dacă poza iese întunecată sau supraexpusă sau nefocalizată.


Copyright notice:

Acest curs nu este (şi nu are cum să fie) original. Ceea ce prezint eu aici s-a spus şi scris în numeroase materiale (cărţi, reviste, siteuri web etc), din unele din ele inspirându-mă şi eu. De unde m-am inspirat, vedeţi pagina de bibliografie

Comentarii»

1. ionut - 21 decembrie 2006

salut

2. tonysss - 6 ianuarie 2007

mai, toate bune si frumoase da cum sa merg cu aparatul dupa mine, ma rog nu e asa mare Sony H2 si sa il am langa mine mult timp??!? mi-ar trebui o camera de aia mica tare cu multi-shots . Eu tot astept cursul ala, dar cred ca trebuie o invitatie speciala 🙂

3. Doru - 6 ianuarie 2007

nu e vorba de invitaţie specială, pur şi simplu n-am avut timp să scriu la el… promit că până la sfarşitul lui ian o sa fie gata măcar 2 din cele 5 capitole planificate 🙂

4. tonysss - 27 ianuarie 2007

mai eu tot astept sa scrii ceva 🙂 a trecut 1 an cat iti mai trebuie?

5. Doru - 28 ianuarie 2007

având în vedere că de două săpt mă lupt sa fac calc să meargă (acum scriu pe „ăl vechi”), plus că am zis „sfârşitul lui ian”… mai e 😀
am scris despre aparatele foto (cap 5). aştept păreri

6. charles dickens - 24 martie 2007

bah da un curs de medicina n-ai?

7. charles dickens - 24 martie 2007

bah daca tot faci cursuri foto – schimba-ti si poza aia cu ceva mai interesant….

8. Ciprian - 6 mai 2007

ceva interesant ar fi sa faci un chenar la poze sa se delimiteze mai bine. ca e prea ambigu. si vezi ca pozele sunt prea luminate(adik arse).

9. Doru - 6 mai 2007

La chenar m-am gandit si eu dar mi-a fost lene (shame on me)
Partea cu cat de luminoase sunt pozele depinde enorm de monitor. Pe al meu se vad bine, dar am vazut la cineva aceleasi poze super-intunecate. Sorry

10. Andrei Militaru - 8 august 2007

ce aparat folosesti?

11. Doru - 8 august 2007

cele mai multe poze sunt facute cu un Kodak z 700 (4 MPx, 5x optic), o mica parte din ele cu alte aparate, toate point & shoot, fie pe setari manuale, fie pe setari automate; o parte corectate si/sau modificate (rareori photoshop, mai des picasa 😀 )

12. Dusmanescu - 10 noiembrie 2007

Felicitari pentru acest blog….cursul mi se pare foarte util mai ales ca acum incep sa ma atraga tainele fotografiatului.
O singura intrebare as avea….
Vad ca acest curs e structurat in 5 capitole,dar lipesesc nr 3 si 4.
Ai idee cand or sa apara??

In speranta ca nu am pus o intrebare stupida….ms pt tot.

13. Doru - 10 noiembrie 2007

intrebarea nu e stupida, buba e ca timp nu prea am… asa ca, din nefericire, o sa mai dureze

14. gabriela - 6 decembrie 2007

o poza facuta cu un panasonic cu lentile leica si 6 megapixeli, poate sa dea doar rezolutie de 72 pixeli, facuta si cu inteligent iso? … poate-mi va lamuri cineva nelamurirea………?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!

15. anaayana - 17 decembrie 2007

Cred ca ma abonez! 😀

16. Doru - 18 decembrie 2007

salut.cine poate sa imi trimita un curs foto .pdf pe email. doru_S_id@yahoo.com Multumesc

17. mada - 29 ianuarie 2008

buna.mi se pare foarte interesant cursul tau.chiar am invatat ce ai scris.vreau sa fac asta.imi place.dar nu gasesc nici un curs sa fac.pt diploma macar ca asa am mai invatat din ce ai scris tu.ai ideie unde pot sa il fac???astept ras te rog.multumesc

18. malpraxis - 12 februarie 2008

in special pentru Mada….

cursuri sunt, eu stiu cateva locuri, nu stiu daca am voie sa-ti spun aceste locuri aici pe blog. daca nu ai gasit pana la data post-ului meu…mai vedem

19. Doru - 12 februarie 2008

@malpraxis: sigur ca poti sa le pui aici… ii ajuti si pe ceilalti, mai aflu si eu una-alta

20. Alex_B - 1 martie 2008

in special pt Mada…
Unul din cursurile pe care ti le recomand cu caldura este cel de la RGB Photography – site-ul lor este http://www.rgbfotocurs.ro. Este un curs intensiv si la finalul lui, in afara unor vaste cunostinte in materie de fotografie pe care le vei acumula – vei avea posibilitatea sa primesti si o diploma pentru meseria de fotograf, recunoscuta de Ministerul Muncii.
Motto-ul celor de la RGB Photography e foarte simpatic si e clar ca se adreseaza mai ales celor pasionati. Fara pasiune nu faci nimic… STOP WASTING YOUR TALENT !
Succes!

21. corina - 20 august 2008

ceau!
nu stie nimeni unde se fac cursuri in vestul tarii….. timisoara eventual????

22. Cris - 7 septembrie 2008

hey!si eu sunt interesata de cursuri in timisoara.:-s.

23. Mircea - 29 octombrie 2008

Afacere buna cu aceste cursuri foto, dar si folositoare sunt …

24. laurentiu - 14 noiembrie 2008

servus.
cum sa imi aleg un aparat bun
nu am habar de fotografiere dar imi palce

25. Cosmin - 17 decembrie 2008

Si pe mine m-ar interesa un curs foto in Timisoara. As vrea sa-mi iau si un aparat mai bun. Ce parere aveti de Nikon D80? Astept pareri, eventual cu propunerea altor aparate cu un pret pana in 2000 lei. Mersi mult.

26. gabi - 23 februarie 2009

uite aici informatii despre o tabara foto, in luna aprilie, la Biertan:

http://fotoblog.ro/2009/02/17/photo-raid-in-transilvania/

27. Doru - 26 februarie 2009

multumesc de informaţie! îmi place, sună bine 🙂

28. ana constantin - 1 mai 2009

cel mai tare curs foto de pe piata la ora actuala este cel de la RGB Photography. il recomand cu toata caldura. site-ul lor este http://www.rgbfotocurs.ro.

se invata istoria fotografiei, compozitie, lumina, toate genurile fotografice, phooshop. la final, in urma unui examen, primesti o diploma de fotograf profesionist de la ministerul invatamantului.

ce mi-a placut cel mai mult este ca profii sunt tineri, se munceste pe rupte (multe teme practice) si multa practica impreuna cu ei in studioul lor care este dotat super profi.


Lasă un comentariu